e

horos / yiannis yiaples

Σκοπός του «Χώρου» είναι να μας βοηθά να θυμόμαστε την φωτεινή πλευρά του εαυτού μας.

Ο στόχοι του Χώρου είναι ανθρωποκεντρικοί. Ασχολείται με δράσεις που έχουν να κάνουν με την εξισορρόπηση, την εναρμόνιση, την θεραπεία και την εξέλιξη του ανθρώπου μέσα  από μια ολιστική προσέγγιση. Υποστηρίζει την ισότιμη ύπαρξη της πνευματικής, ψυχικής και υλικής υπόστασης του ανθρώπου. Επιδιώκει να αναγνωρίσει δρόμους μέσα από τους οποίους οι τρεις αυτές υποστάσεις μπορούν να είναι σε αρμονική επικοινωνία μεταξύ τους και με την σύγχρονη εποχή.

Οι δράσεις του Χώρου χωρίζονται σε δύο τομείς: στον τομέα της φροντίδας  (φυσικές συμπληρωματικές μέθοδοι) και στον τομέα της γύμνασης -έκφρασης (ολιστική γύμναση), της παράλληλης σωματικής, ψυχικής και νοητικής άσκησης και ανάπτυξης.

Ολιστική γύμναση

Με τον όρο «Ολιστική Γύμναση» εννοούμε τη γύμναση του σώματος όταν αυτό βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ψυχικό του και νοητικό του κόσμο. Ένας από τους κύριους στόχους  αυτής της γύμνασης, εκτός από την ενδυνάμωση του σώματος,  είναι η συνειδητοποίηση της ενέργειας του. Στον Χώρο υπάρχουν μαθήματα, Δυναμικής Hatha flow yoga, Hatha yoga, Nidra yoga και διαλογισμού.

Φυσικές, συμπληρωματικές μέθοδοι

Με τον όρο «Φυσικές, Συμπληρωματικές Μέθοδοι» εννοούμε τις μεθόδους φροντίδας του ανθρώπου,  με φυσικές τεχνικές. Βοηθούν στην ολιστική εναρμόνιση του οργανισμού, δηλαδή στην ισορροπία του σώματος, της ψυχής, του πνεύματος, στο δυνάμωμα του οργανισμού και στην ανάπτυξη της ικανότητας του να αυτοθεραπεύεται. Σε συνδυασμό με την κλασσική ιατρική βοηθούν τον οργανισμό να θεραπευτεί ουσιαστικά, αντιμετωπίζοντας και τα συμπτώματα  αλλά και το αίτιο της πάθησης. Στον «Χώρο» εφαρμόζονται οι εξής τεχνικές φυσικών συμπληρωματικών μεθόδων: Ρεφλεξολογία,Ηλεκτροβελονισμός, Συμβουλευτική Ολιστική Διατροφολογία και Shiatsu.

Στον Χώρο συστεγάζεται και το Σωματείο ‘ΧΩΡΟΣ” ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΗΣ – ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ στο οποίο φιλοξενούνται διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις.

Η Ομάδα

Γιάννης Γιαπλές   Ο Γιάννης Γιαπλές έχει φοιτήσει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Πτυχίο Καθηγητή Χορού) και στο Laban Centre for Movement and Dance (Diploma in Dance Theatre). Έχει χορέψει σε  παραγωγές των ομάδων χορού: Οκτάνα, Ήρως Άγγελος, Sine Qua Non, Transitions και υπήρξε μόνιμο μέλος της Ομάδας Εδάφους. Έχει χορογραφήσει και επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Ήταν μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων   της Αθήνας το 2004. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος χορού στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Επίσης έχει οργανώσει και διδάξει σεμινάρια χοροθεάτρου, τεχνικής σύγχρονου – μοντέρνου χορού και δημιουργικού χορού για ανθρώπους χωρίς κινησιολογική παιδεία. Υπήρξε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Χορού και Κίνησης του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ   Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και είχε επιμεληθεί τον σχεδιασμό των μαθημάτων και των επιμορφωτικών υλικών του εργαστηρίου. Εκτός από το χορό έχει σπουδάσει θεατρολογία (τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) ρεφλεξολογία και ηλεκτροβελονισμό (Natural Health Science), yoga (Yoga Vidya Gurukul) είναι μέλος της Yoga Alliance και ασχολείται με τις ενεργειακές θεραπείες, τη yoga  και το διαλογισμό. Από το 2003 έχει δημιουργήσει το σωματείο Χώρος, Ολιστική Γύμναση- Φυσικές Συμπληρωματικές Θεραπείες και το horos / yiannis yiaples,  ένα χώρο που φιλοξενεί  μαθήματα yoga, διαλογισμού, φυσικές- συμπληρωματικές προσεγγίσεις/ θεραπείες, εργαστήρια, σεμινάρια και δράσεις με θέμα την αυτο-ανάπτυξη και την αυτεπίγνωση.

Αμαλία Γραμματικού    Αμαλία Απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της ιδιωτικής σχολής Anima στον τομέα Παιδαγωγών – Εμψυχωτών (θεατρικό παιχνίδι, μυθοπλασία, σωματική έκφραση) και του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στον τομέα εκπαίδευσης ερμηνευτών. Διορισμένη Νηπιαγωγός στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη. Από το 2004 ασχολείται με την προσωπική πρακτική της στη Hatha yoga, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τo Teacher training (200 ωρών) το 2007 και 500 ωρών το 2013, στο Ghyta Yoga School (RYS) με δάσκαλο το Μιχάλη Φιλίνη. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει σεμινάρια thai massage, pranayama και διαλογισμού, Dharma mitra, prana flow, εκπαίδευση δασκάλων yoga για παιδιά (Shana Meyerson, Greville Henwood, Χριστίνα Μάτση) καθώς κι εκπαίδευση δασκάλων για Prenatal Fitness (20 ώρες) με τη Σία Σουρλαδάνη. Παραδίδει και οργανώνει μαθήματα hatha yoga για ενήλικες και παιδιά από το 2007 καθώς και σεμινάρια «Yoga για παιδιά 4-6» σε τμήματα εκπαίδευσης δασκάλων yoga. Συνεργάζεται με το Ghyta Yoga School και το Horos.

Κωνσταντίνος Καραφουλίδης  IMG_0169 Ο Κωνσταντίνος Καραφουλίδης γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ινδία στο Yoga Vidhia Dham – Nasik ολοκληρώνοντας 250 ώρες βασικής εκπαίδευσης της Hatha Yoga. Παράλληλα, έχει συμπληρώσει 100 ώρες εκπαίδευσης στο Yoga Works στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα έχει εκπαιδευτεί πάνω στο Thai Massage στο Sunshine Network στην Εύβοια, ολοκληρώνοντας το ΑcroYoga teacher training L1 στην Κέρκυρα, κ το level 2 στην Εύβοια Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις πάνω στη Hatha Yoga και Yoga Nidra στην Ινδία, Asthanga Yoga (Primary Series) στο Triyoga Centre στην Αγγλία, Iyengar Yoga (Body Alignment with Yoga Props) στο Άμστερνταμ, Acro Yoga (Acroyoga community) στην Θεσσαλονίκη, και άλλα. Έχει συνεργαστεί με την Ελένη Πετρουλάκη στην Αθήνα ως εκπαιδευτής και στη Θεσσαλονίκη ως υπεύθυνος του Asana και ως συνεργάτης της GR.A.F.TS εκπαιδεύοντας μαθητές πάνω στην διδασκαλία της yoga. Πρόσφατα ίδρυσε την ομάδα Kupukupu Yoga, μια ομάδα εναλλακτικής άσκησης και έκφρασης που διοργανώνει σεμινάρια και παραστάσεις/παρουσιάσεις yoga και σύγχρονου χορού, με έδρα τον Αθλητικό Σύλλογο ΙΑΣΩΝ Καλαμαριάς.

Κωνσταντίνα Πλαστουργού    Κωνσταντίνα Η Πλαστουργού Κωνσταντίνα σπούδασε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Θεραπευτικής, Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre (Αθήνα). Έχει ολοκληρώσει το Shiatsu Bodywork Professional Course και εργάζεται ως πρακτικός του shiatsu από το 2012. Έχει επιπλέον παρακολουθήσει σεμινάρια Aromassage (Ολιστικό Μασαζ με Αιθέρια Έλαια), On-Site Massage & Seated Bodywork, Facial Shiatsu, Μόξα, Βεντούζες και Guasha, Sotai Corrective Bodywork (Σύστημα ειδικών διορθωτικών κινήσεων και χειρισμών, ανακουφίζει από πόνους και άλλα προβλήματα υγείας ενώ βελτιώνει άμεσα τη στάση και ευθυγράμμιση του σώματος και τονώνει τη φυσική κατάσταση με ήπιο τρόπο).

Ελισάβετ Κανάκη    Η Ελισάβετ Κανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοιτώντας από το λύκειο σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων  στο ΠΔΑ, με ειδίκευση στη “Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων”. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο «Θέατρο των Αλλαγών».  Έχει ασχοληθεί με την ενόργανη γυμναστική, το κλασσικό μπαλέτο και άλλη είδη χορού. Είναι yoga instructor hatha, flow και partner yoga. Από το 2015, διδάσκει ομαδικά και ατομικά μαθήματα στα παραπάνω συστήματα. Έχει παρακολουθήσει πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων σε διάφορα συστήματα, όπως Partner Yoga, Flow Yoga, Acro Yoga, Yin Yoga, Restorative Yoga, Krama Vinyasa κ.α. Είναι σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, επί πτυχίω, σωματικής προσέγγισης με σπουδές στο  “Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του χαρακτήρα”. Έχει εκπαιδευτεί στη θεραπευτική μέθοδο ‘Walking in your shoes’, η οποία βασίζεται στη συστημική αναπαράσταση κατά Bert Hellinger (WIYSI Greece 2015). Καθοδηγεί ομάδες πρόληψης, σωματικής και ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης παιδιών και εφήβων, καθώς και ομάδες ενηλίκων ελεύθερης έκφρασης και αυτογνωσίας μέσω του παιχνιδιού και του σώματος.

 

Website Credits

WEB AND GRAPHIC DESIGN Alexandros Tsonidis  alexandros.tsonidis@gmail.com WEB DEVELOPMENT Christos Nasikas xristosnasikas@gmail.com PHOTOSHOOT Clothes by Parthenis / Photography by Andreas Tsonidis / Photoediting by Alexandros Tsonidis  alexandros.tsonidis@gmail.com

Καταστατικό

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του Σωματείου με την Επωνυμία «‘ΧΩΡΟΣ’ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΗΣ – ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ »    Άρθρο 1ο Επωνυμία – Έδρα

 1. Ιδρύεται ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματείο), που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά, με την επωνυμία «’ΧΩΡΟΣ’ Σωματείο Ολιστικής Γύμνασης – Φυσικών Συμπληρωματικών Θεραπειών». Η επωνυμία συνοδεύεται από το λογότυπο του Σωματείου που αποτελείται από ιδιόμορφη γραφική παράσταση της λέξης ΧΩΡΟΣ, όπου το γράμμα Χ αναπαριστά άνθρωπο με εκτεταμένα χέρια και πόδια.
 2. Έδρα του Σωματείου ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων Αττικής.
 3. Το Σωματείο έχει σφραγίδα που φέρει κυκλικά τις λέξεις «’ΧΩΡΟΣ’ Σωματείο Ολιστικής Γύμνασης – Φυσικών Συμπληρωματικών Θεραπειών», στο κέντρο δε αυτής το λογότυπό του.

Άρθρο 2ο Σκοπός Σκοπός του Σωματείου είναι:

 • Η προαγωγή της ολιστικής γύμνασης και των φυσικών συμπληρωματικών θεραπειών.
 • η δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων καλλιτεχνικής δραστηριότητας, η ανάπτυξη πνεύματος δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης και εν γένει δράσης που σχετίζεται με την έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα φυσικών συμπληρωματικών θεραπειών και αυτογνωσίας και σε συνδυασμό με την τέχνη του χορού.
 • Η προαγωγή γενικά της Τέχνης του Χορού και της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
 • η ανάπτυξη κάθε είδους σωματικής, πνευματικής και ψυχικής έρευνας και δραστηριότητας που συμβάλει στην αυτογνωσία και στην επίτευξη του ευ ζην μέσω των ανωτέρω δραστηριοτήτων.
 • Η ενεργός συμβολή στην ανάπτυξη, δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων καλλιτεχνικής και συμπληρωματικής – υποστηρικτικής θεραπευτικής φύσης και δραστηριότητας
 • Η προώθηση της έρευνας στους τομείς της Τέχνης, του Χορού, της Ολιστικής Γύμνασης καθώς και των Φυσικών Συμπληρωματικών Θεραπειών και της εξέλιξης των εφαρμογών τους.
 • Η δημιουργία και διατήρηση αρχειοθετημένων βιβλιοθηκών που σχετίζονται με τους σκοπούς του Σωματείου.
 • Η συνεργασία με αναγνωρισμένους Καλλιτέχνες, Δημιουργούς, Ψυχολόγους, Γιατρούς και γενικά ειδικούς των φυσικών συμπληρωματικών θεραπειών( π.χ Ρεφλεξολόγους, Ηλεκτροβελονιστές, Ομοιοπαθητικούς κλπ), καθώς επίσης με οποιουσδήποτε φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάπτυξη σχετικού με τα παραπάνω διαλόγου με την κοινωνία, την έρευνα, την ενημέρωση, εκπαίδευση, προώθηση και εφαρμογή των σκοπών του Σωματείου.
 • Η δημιουργία πυρήνων εθελοντικής δράσης με στόχο την εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, ολιστικής γύμνασης, καθώς και φυσικών συμπληρωματικών θεραπειών και αυτογνωσίας.
 • Η υποβοήθηση ευπαθών και ευαίσθητων κοινωνικά ή από άλλη άποψη ομάδων και ατόμων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, μέσα από την τέχνη του χορού, της ολιστικής γύμνασης και των φυσικών συμπληρωματικών θεραπειών ως μέσου έκφρασης και συμπληρωματικής θεραπείας. Όλες ανεξαιρέτως οι ανωτέρω δραστηριότητες απευθύνονται σε άτομα ή ομάδες πληθυσμών που παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, ηλικία, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.
 • Για την επίτευξη των σκοπών του, το Σωματείο δρα με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως: με δημοσιεύσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, παραστάσεις, ημερίδες, συνέδρια, ομιλίες, εκθέσεις, ενέργειες πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού ή φορέων και άλλες εκδηλώσεις, μελέτες, αναλύσεις, εκδόσεις ενημερωτικών εντύπων, περιοδικών κλπ., επιχορηγήσεις, υποτροφίες, βραβεία και άλλες διακρίσεις, υποστήριξη ή διαχείριση κοινωνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών οργανισμών, δομών ή φορέων, πρωτοβουλίες στον καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, ευρύτερο ιατρικό και παραϊατρικό χώρο. Επίσης δημιουργεί και εφαρμόζει προγράμματα και δραστηριότητες με χαρακτήρα ερευνητικό, υποστηρικτικό, εφαρμογής και προώθησης, όπου υπάρχει ανάγκη, μέσα στα πλαίσια των σκοπών του. Ακόμη, η εκπαίδευση και η εν γένει παροχή των αναγκαίων γνώσεων στα μέλη του Σωματείου για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα και στις εν γένει δραστηριότητες του.
 • Το Σωματείο δύναται να συμμετέχει σε ομοσπονδίες οργανισμών με αντίστοιχους σκοπούς, καθώς επίσης να δημιουργήσει, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλον ή άλλους φορείς, Σωματεία ή άλλα ΝΠΙΔ ή να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε Δίκτυα, FORUM κ.λ.π. για την εκπλήρωση των σκοπών του. Γενικά το Σωματείο μπορεί να συνεργάζεται, να δημιουργεί ή να γίνεται μέλος σε άλλες ενώσεις, συνδέσμους, υπερκείμενα σωματεία, ομοσπονδίες, οργανώσεις, εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς με ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.
 • Ο καθορισμός του τόπου, χρόνου διάρκειας και των ειδικότερων αναγκών κάθε προγράμματος και εν γένει δραστηριότητας καθώς και του οικονομικού τους κόστους καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., το οποίο μπορεί να μεταβιβάζει μέρος ή και όλη αυτή την ευθύνη σε εντεταλμένα όργανα του Σωματείου.

Άρθρο 3ο Μέλη Εγγραφή – Κωλύματα – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις

 1. Τα μέλη του Σωματείου διακρίνονται σε τακτικά, συνδεόμενα και επίτιμα.
 2. Η ιδιότητα του τακτικού ή του συνδεόμενου μέλους αποκτάται μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου που αποφασίζει για την αίτηση του ενδιαφερομένου, το αργότερο εντός μηνός από την υποβολή της και την πληρωμή των τελών εγγραφής ή συνδρομής. Η αίτηση του υποψηφίου θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς αποδείξεις για την ικανότητά του να γίνει μέλος και τη σύμφωνη γνώμη του για την πληρωμή της συνδρομής και του τέλους εγγραφής του.
 3. Κατηγορίες μελών:

α) Τακτικά μέλη Τακτικό μέλος μπορεί να γίνει κάθε φυσικό πρόσωπο άνω των 18 ετών εφόσον ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

 • Καλλιτέχνες διαφορετικών χώρων, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί κλπ.
 • Ρεφλεξολόγοι, ηλεκτροβελονιστές και γενικότερα επαγγελματίες από το χώρο των φυσικών συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών
 • Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι (κλινικοί, σύμβουλοι) αναγνωρισμένων από το κράτος της προέλευσής τους
 • Επαγγελματίες του τομέα της υγείας, με πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος της προέλευσής τους.
 • Φοιτητές και επιστήμονες οποιουδήποτε κλάδου που αποδεικνύουν συστηματική ενασχόληση στο χώρο της ολιστικής γύμνασης, των συμπληρωματικών φυσικών θεραπειών, του χορού και της τέχνης.
 • Συνδεόμενα μέλη που έχουν αναγνωρισμένη προσφορά στο Σωματείο.

β) Συνδεόμενα μέλη Συνδεόμενο μέλος μπορεί να γίνει, μετά από αίτησή του, κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας άνω των 14 ετών, εφόσον αποδέχεται το παρόν Καταστατικό και, κατά περίπτωση, με τη συναίνεση των προσώπων που ασκούν την επιμέλειά του. γ) Επίτιμα μέλη Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται, ως τιμητική διάκριση, από τη Γενική Συνέλευση των μελών μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόσωπα που συνέβαλαν με εξαιρετικό τρόπο στην προώθηση των σκοπών του Σωματείου ή που ενίσχυσαν το Σωματείο με εξαιρετικό τρόπο. Επίτιμα μέλη μπορούν να γίνουν, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, και Οργανώσεις, μη κερδοσκοπικές Εταιρείες, Ενώσεις Προσώπων και Επιτροπές, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί. Τα επίτιμα μέλη απαλλάσσονται της υποχρέωσης οικονομικής συνδρομής προς το σωματείο.

 1. Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν και φυσικά πρόσωπα των οποίων η κατοικία ή η επαγγελματική εγκατάσταση βρίσκεται εκτός Ελλάδας.
 2. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το Σωματείο αφού γνωστοποιήσει τούτο εγγράφως στον Πρόεδρο του ΔΣ τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος του. Η κατά τα άνω παραίτηση δεν απαλλάσσει το μέλος από την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής του εάν και εφόσον η παραίτηση λάβει χώρα μέσα σε έτος για το οποίο δεν έχει πληρωθεί ακόμα η συνδρομή.
 3. Η ιδιότητα του μέλους δεν μεταβιβάζεται και δεν κληρονομείται.
 4. Ο αριθμός των μελών του σωματείου ορίζεται απεριόριστος.
 5. Δεν μπορεί να εγγραφεί μέλος του Σωματείου όποιος στερήθηκε των πολιτικών δικαιωμάτων του συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση, καθώς και όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατασκοπία, κλοπή, ληστεία, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, δωροδοκία και δωροληψία, βιασμό, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη και εκβιασμό. Η αμετάκλητη καταδίκη οποιουδήποτε μέλους του Σωματείου για οποιοδήποτε από τα παραπάνω αδικήματα συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωσή του από την ιδιότητα του μέλους.
 6. Δεν γίνονται δεκτά ως συνδεόμενα ή τακτικά μέλη και, εφόσον έχουν εγγραφεί, διαγράφονται με απόφαση του Δ.Σ. όσοι ανήκουν σε οποιαδήποτε οργάνωση της οποίας οι θεμελιώδεις στόχοι και δράση αντιβαίνουν στους σκοπούς ή τις κατευθυντήριες γραμμές του Σωματείου. Διαγράφονται επίσης, με απόφαση του Δ.Σ., μέλη που εκμεταλλεύονται αθέμιτα την ιδιότητα του μέλους του Σωματείου για πολιτικό, οικονομικό ή άλλο ιδιαίτερο όφελος.
 7. Τα μέλη υποχρεούνται να συνεργάζονται για την ευόδωση των σκοπών του Σωματείου και την υλοποίηση των στόχων του, να αποφεύγουν δε κάθε δραστηριότητα που αντιστρατεύεται στους σκοπούς αυτού. Υποχρεούνται επίσης να καταβάλουν την εισφορά τους (τέλη εγγραφής, ετήσια εισφορά, μηνιαία συνδρομή, τυχόν έκτακτες εισφορές), όπως εκάστοτε ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
 8. Τα τακτικά και τα συνδεόμενα μέλη υποχρεούνται να καταβάλλουν μηνιαία συνδρομή συμμετοχής στις διάφορες δραστηριότητες του σωματείου, καθώς και ετήσια συνδρομή προς το Σωματείο ελάχιστου ύψους 10 Ευρώ για τα συνδεόμενα μέλη και 30 Ευρώ για τα τακτικά. Τα παραπάνω ποσά, καθώς και οι κατηγορίες συνδρομής / εισφοράς μπορεί να μεταβάλλονται κατά έτος με απόφαση του Δ.Σ., δεν μπορεί όμως να είναι κατώτερα των προαναφερομένων.
 9. Τα τακτικά μέλη υποχρεούνται:
 • να καταβάλλουν τακτικά τις προς το Σωματείο εισφορές τους (εγγραφή, μηνιαίες, ετήσια εισφορά, τακτικές και έκτακτες),
 • να μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις,
 • να συμβάλουν στην επίτευξη των σκοπών του Σωματείου,
 • να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού, τυχόν εσωτερικών κανονισμών, και τις νόμιμες αποφάσεις του Δ.Σ. και της Γ.Σ.

Τακτικό μέλος που δεν εκπληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών του αυτών προς το σωματείο μπορεί να μεταταγεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία του ανακοινώνεται εγγράφως, ή με δική του αίτηση, στην κατηγορία των συνδεομένων μελών.

 1. Τα συνδεόμενα μέλη υποχρεούνται:
 • να καταβάλλουν τακτικά τις προς το Σωματείο εισφορές τους
 • να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού.
 • να συμβάλουν στην επίτευξη των σκοπών του Σωματείου,
 1. Δικαιώματα μελών

α. Όλα τα μέλη του Σωματείου έχουν ίσα δικαιώματα, σύμφωνα με τις διατάξεις και διακρίσεις του παρόντος καταστατικού. Δικαίωμα συμμετοχής και λόγου στην Γενική Συνέλευση έχουν όλα τα μέλη. β. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα τακτικά μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει. γ. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα τακτικά μέλη, εφόσον έχουν εκπληρώσει τις προς το Σωματείο υποχρεώσεις τους, μετέχοντα, το καθένα στις Γενικές Συνελεύσεις με μία μόνο ψήφο. δ. Κάθε μέλος μπορεί να εξουσιοδοτήσει άλλο μέλος για να το αντιπροσωπεύει στις Γενικές Συνελεύσεις. Κανένα μέλος δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερα από πέντε μέλη. Άρθρο 4ο Διαγραφή μέλους – πειθαρχικές ποινές

 1. Μέλος που ενεργεί ενάντια στους σκοπούς, τις αρχές και τα ενδιαφέροντα του Σωματείου του, παρεμποδίζει την εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων του, παραβιάζει τις διατάξεις του Καταστατικού του, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του προς το Σωματείο ή εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 8 του παρόντος διαγράφεται ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ. Αντίγραφο της απόφασης διαγραφής αποστέλλεται με συστημένη επιστολή στο διαγραφόμενο μέλος εντός δεκαπέντε ημερών από τη λήψη της.
 2. Με τον ίδιο τρόπο διαγράφεται μέλος το οποίο αδικαιολόγητα καθυστερεί την καταβολή της ετήσιας εισφοράς του για έξι (6) τουλάχιστον μήνες και τη συνδρομή μέλους για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες. Σε περίπτωση διαγραφής μέλους για καθυστέρηση καταβολής εισφορών και συνδρομών, είναι δυνατή άπαξ η επανεγγραφή του.
 3. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι μόνο αρμόδιο και μπορεί να αποφασίσει αιτιολογημένως την επιβολή πειθαρχικών ποινών στις ανωτέρω περιπτώσεις, αντί για τη διαγραφή μέλους. Οι επιβαλλόμενες ποινές μπορεί να είναι η επίπληξη και η προσωρινή αναστολή της άσκησης των δικαιωμάτων του μέλους για χρονικό διάστημα ενός έτους, κατ’ ανώτατο όριο. Αντίγραφο της απόφασης επιβολής πειθαρχικών ποινών αποστέλλεται με συστημένη επιστολή στο διαγραφόμενο μέλος εντός δεκαπέντε ημερών από τη λήψη της.
 4. Καμία απόφαση για διαγραφή μέλους ή επιβολή πειθαρχικών ποινών δεν λαμβάνεται εάν δεν κληθεί προηγουμένως εγγράφως το ενδιαφερόμενο μέλος να εκθέσει τις απόψεις του εντός προθεσμίας 10 ημερών από την αποστολή της κλήσης. 

Άρθρο 5ο Πόροι του Σωματείου

 1. Πόροι του Σωματείου, είναι:
 • τα ποσά που προέρχονται από το τέλος εγγραφής νέου μέλους, την ετήσια εισφορά, τη μηνιαία συνδρομή και τις έκτακτες εισφορές των μελών, όπως εκάστοτε καθορίζονται από το ΔΣ του Σωματείου.
 • τα έσοδα που προέρχονται από τις δραστηριότητες του άρθρου 2 παρ. 11 του παρόντος,
 • οι Κρατικές, Δημοτικές, Κοινοτικές ή Διακρατικές παροχές ή επιχορηγήσεις και οι πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις από Ελληνικούς ή Διεθνείς θεσμικούς Φορείς, από οποιοδήποτε Ελληνικό ή Ξένο Νομικό ή Φυσικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Εθελοντικές Οργανώσεις, Σωματεία.
 • οι δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, έρανοι, καθώς και κάθε άλλη νόμιμη είσπραξη,
 • τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση της περιουσίας του.
 1. Δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις ή κάθε άλλου είδους παροχές που υποχρεώνουν το Σωματείο σε ενέργειες αντίθετες με τους σκοπούς του ή με τις οποίες επιδιώκεται η με κάθε τρόπο παρέμβαση και ο έλεγχος της λειτουργίας του Σωματείου, δεν γίνονται δεκτές.

Άρθρο 6ο Όργανα του Σωματείου Τα όργανα του Σωματείου είναι : α) η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), β) το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και η Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.). ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Άρθρο 7ο  Αρμοδιότητα Γενικών Συνελεύσεων

 1. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Σωματείου και αποφασίζει για κάθε υπόθεσή του που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου.
 2. Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι τακτικές και έκτακτες. Η Τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται μία φορά το χρόνο. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται όταν το αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο ή όταν το ζητήσει η Εξελεγκτική Επιτροπή για σοβαρό οικονομικό ζήτημα ή όταν το ζητήσει το ¼ των ταμειακώς εντάξει μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, με αίτηση προς το Γραμματέα όπου αναγράφονται τα θέματα προς συζήτηση. Στην περίπτωση αυτή, το ΔΣ συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση εντός 30 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
 3. Η Τακτική Γενική Συνέλευση και μόνο αυτή:

α) Εγκρίνει τον απολογισμό της Εξελεγκτικής Επιτροπής β) Ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίζει για την απαλλαγή του από κάθε ευθύνη αυτού. γ) Εκλέγει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και της Εφορευτικής Επιτροπής. δ) Αποφασίζει για κάθε τροποποίηση του παρόντος Καταστατικού καθώς και για τη διάλυση του Σωματείου.

 1. Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν για κάθε άλλο θέμα, πχ. την ύπαρξη ανωτάτου αριθμού επίτιμων μελών, την πρόσληψη και ανάθεση σε τρίτα πρόσωπα εργασιών που αφορούν το Σωματείο κλπ.
 2. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από τα τακτικά μέλη του Σωματείου, ταμειακά εντάξει.

 Άρθρο 8ο Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης

 1. Η Τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο 20 ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα της συνεδρίασης, με πρόσκληση που τοιχοκολλάται στα γραφεία του Σωματείου και γνωστοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο προς όλα τα μέλη του Σωματείου με επισημείωση σε ειδικό Βιβλίο, επτά (7) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα συνεδρίασης, περιλαμβάνει δε υποχρεωτικά τον τόπο, την ημέρα και την ώρα συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Οποιοδήποτε μέλος μπορεί να προσθέσει κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη εφόσον το δηλώσει εγγράφως στο Γραμματέα του Σωματείου 4 τουλάχιστον ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα συνεδρίασης. Ο χρόνος και ο τόπος σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να καθορισθεί και από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται ειδική πρόσκληση, αλλά αρκεί η ανάρτηση της γενικής πρόσκλησης στα γραφεία του Σωματείου.
 2. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Δ.Σ. τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης των μελών. Η πρόσκληση, όπου αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο τόπος και ο χρόνος συνεδρίασης, γίνεται με ανάρτηση στα Γραφεία του Σωματείου, τα μέλη δε ειδοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο, τουλάχιστον 5 ημέρες πριν.
 3. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται τα μισά πλέον ενός από τα τακτικά μέλη που είναι ταμειακά εντάξει. Εάν δεν υπάρχει απαρτία κατά την ορισθείσα ημέρα συνεδρίασης, αυτή επαναλαμβάνεται μετά από 8 ημέρες, στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα, χωρίς νέα ειδική πρόσκληση. Η επαναληπτική Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρευρισκομένων ή αντιπροσωπευομένων μελών.
 4. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των μετασχόντων με δικαίωμα ψήφου, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες από τις οποίες απαιτείται διαφορετική πλειοψηφία από το Νόμο ή το Καταστατικό.
 5. Για κάθε απόφαση τροποποίησης του Καταστατικού ή διάλυσης του Σωματείου απαιτείται η παρουσία των μισών πλέον ενός τουλάχιστον μελών με δικαίωμα ψήφου και πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.
 6. Η ψηφοφορία είναι φανερή, εκτός αν πρόκειται για προσωπικά ζητήματα ή ζητήματα εμπιστοσύνης ή μομφής προς το Δ.Σ. ή για εκλογή μελών Δ.Σ. ή το ζητήσει αιτιολογημένα το 1/3 των παρόντων μελών , οπότε διεξάγεται μυστική ψηφοφορία.
 7. Με την έναρξη της συνεδρίασης εκλέγεται ο Πρόεδρος της Συνέλευσης και ο Γραμματέας που τηρεί τα Πρακτικά.
 8. Τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη του Σωματείου μπορούν να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση είτε αυτοπροσώπως, είτε αντιπροσωπευόμενα από άλλο τακτικό μέλος. Για την αντιπροσώπευση αυτή απαιτείται απλή έγγραφη εξουσιοδότηση του αντιπροσωπευομένου, που ορίζει και τα θέματα στα οποία επιθυμεί να αντιπροσωπευθεί. Κάθε τακτικό μέλος μπορεί να αντιπροσωπεύει στην Γενική Συνέλευση πέντε άλλα τακτικά μέλη κατ’ ανώτατο όριο.

Άρθρο 9ο Εκλογική διαδικασία

 1. Εκλογικό σύστημα ορίζεται το πλειοψηφικό. Στο ψηφοδέλτιο γράφονται στην αρχή με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων για το Δ.Σ. και στη συνέχεια τα ονόματα των υποψηφίων για την Ε.Ε. Σταυροί προτίμησης μπορούν να τεθούν μέχρι και πέντε (5) για το ΔΣ ενώ για την Ε.Ε. μέχρι και τρεις (3). Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο καθώς και το μη φέρον σταυρό προτίμησης έστω και έναν. Η Γενική Συνέλευση εκλέγει επίσης με τον ίδιο τρόπο, τα αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ.
 2. Οι εκλογές διεξάγονται με τη φροντίδα της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής που εκλέγεται για τον σκοπό αυτό από την Τακτική Γενική Συνέλευση και της οποίας προεδρεύει ο εκλεγόμενος από τα μέλη της πρόεδρος. Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι για το Δ.Σ. ή την Ε.Ε. Οι υποψήφιοι τόσο για το ΔΣ όσο και για την ΕΕ μπορούν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους στο ΔΣ τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τις εκλογές. Η Εφορευτική Επιτροπή φροντίζει για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις αρχαιρεσίες, στο τέλος δε της ψηφοφορίας κάνει την διαλογή των ψήφων και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες και τη σειρά επιτυχίας τους. Για όλα αυτά συντάσσεται πρακτικό.
 3. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Σε περίπτωση ισοψηφίας διεξάγεται κλήρωση.

  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Άρθρο 10ο Συγκρότηση – σύνθεση – συνεδριάσεις

 1. Το Σωματείο διοικείται από πενταμελές (5 μέλη) Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται κάθε πέντε (5) χρόνια από την τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, μαζί με τα αναπληρωματικά μέλη.

Αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Ταμία και τον Κοσμήτορα, αρμόδιο επί των δημοσίων σχέσεων και τα λοιπά μέλη στα οποία μπορεί να ανατεθούν διάφορα καθήκοντα.

 1. Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Δ.Σ. και, εφόσον έχουν εκλεγεί, διαγράφονται με απόφαση του Δ.Σ. όσοι κατέχουν οποιαδήποτε αποφασιστικής σημασίας θέση στην ιεραρχία οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικής ή θρησκευτικής οργάνωσης.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ελεύθερα επανεκλέξιμα, απεριόριστα.

 1. Τα αναπληρωματικά μέλη καλούνται προς αναπλήρωση απόντων ή κωλυομένων μελών στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Σε περίπτωση κένωσης θέσης τακτικού μέλους, η θέση πληρούται με το αναπληρωματικό μέλος που πήρε τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Το αναπληρωματικό μέλος το οποίο υπεισέρχεται στη θέση του τακτικού έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και αναλαμβάνει το υπόλοιπο της θητείας του.
 2. Αμέσως μετά την εκλογή του, το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται αμέσως και συγκροτείται σε Σώμα. Με μυστική ψηφοφορία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία.
 3. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο και συγκαλείται από τον Πρόεδρο ή αν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, από τον Αντιπρόεδρο. Το Δ.Σ. συνεδριάζει έκτακτα οποτεδήποτε ύστερα από αίτηση τριών (3) τουλάχιστον μελών του. Η πρόσκληση, που περιλαμβάνει τον τόπο, τον χρόνο και τα προς συζήτηση θέματα γνωστοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Το Δ.Σ. μπορεί να συνεδριάσει οποτεδήποτε χωρίς την άνω τυπική πρόσκληση εφόσον κατ’ αυτήν παρίστανται όλα τα μέλη του.
 4. Για την έγκυρη συνεδρίαση του Δ.Σ. πρέπει να υπάρχει απαρτία, δηλαδή να παρίστανται τουλάχιστον τρία μέλη του. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Για προσωπικό θέμα μέλους, η ψηφοφορία είναι μυστική.
 5. Το Δ.Σ. δύναται με απόφαση του να θεωρήσει ότι μέλος του, που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, παραιτήθηκε και να προχωρήσει στην αντικατάστασή του κατά τα ανωτέρω, όπως και σε περίπτωση ρητής δήλωσης παραίτησης μέλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποφασίζει σχετικά.

Άρθρο 11ο Αρμοδιότητες Δ.Σ.

 1. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά στην διοίκηση του Σωματείου και στη διαχείριση της περιουσίας του, εκτός από τις υποθέσεις εκείνες που κατά νόμο ή κατά το παρόν Καταστατικό υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γ.Σ.
 2. Το Δ.Σ. ενεργεί βάσει του νόμου και του Καταστατικού του Σωματείου και εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Μπορεί να οργανώσει συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια, εκθέσεις, συναντήσεις ή άλλες εκδηλώσεις για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.
 3. Το Δ.Σ. μπορεί να διορίζει επιτροπές, αποτελούμενες από μέλη ή και μη μέλη του Σωματείου, που θα αναλαμβάνουν ειδικά καθήκοντα και θα ενεργούν υπό τον έλεγχό του. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προβαίνει στο διορισμό ή την αντικατάσταση της διοίκησης της κάθε επιτροπής. Τις συνεδριάσεις των Επιτροπών αυτών μπορούν να παρακολουθήσουν και μη μέλη του Σωματείου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, εκτός και εάν κρίνει αντίθετα το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Ταμίας και ο Γραμματέας είναι εκ της ιδιότητάς τους και μέλη της κάθε επιτροπής. Αντίγραφα των πρακτικών των συνεδριάσεων των επιτροπών θα τηρούνται στη Γραμματεία της Επιτροπής και στη Γραμματεία του Δ.Σ., θα χορηγούνται δε σε κάθε μέλος της επιτροπής και του ΔΣ ύστερα από αίτησή τους. Η υλοποίηση των αποφάσεων των επιτροπών προϋποθέτει επικύρωσή τους από το Δ.Σ.
 4. Το Δ.Σ. δύναται με απόφαση του να εξουσιοδοτεί μέλος ή μέλη του Σωματείου προκειμένου, ενεργώντας μεμονωμένα ή από κοινού, να αναλαμβάνουν, αποσύρουν και εν γένει διακινούν καταθέσεις του Σωματείου σε Τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι του ποσού που θα καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., υπογράφουν διπλότυπες αποδείξεις και τα εντάλματα πληρωμών και εν γένει πληρώνουν και εισπράττουν για λογαριασμό του Σωματείου.
 5. Το Δ.Σ, με απόφασή του, καθορίζει το ύψος του τέλους εγγραφής, της ετήσιας εισφοράς, της μηνιαίας συνδρομής και εν γένει των τακτικών και έκτακτων εισφορών και συνδρομών, όπως κατ’ έτος καθορίζονται κατά ύψος και κατά κατηγορία εισφορών, με απόφαση του ΔΣ που εκδίδεται κατά ρητή εξουσιοδότηση του παρόντος.

Άρθρο 12ο Αρμοδιότητες Προέδρου

 1. Ο Πρόεδρος του ΔΣ εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον κάθε Δικαστικής, Διοικητικής, Φορολογικής ή άλλης αρχής, Οργανισμού, κοινωφελούς επιχείρησης, ασφαλιστικού φορέα και εν γένει κάθε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου, σε όλες τις σχέσεις, δικαιοπραξίες και εκδηλώσεις και γενικά φροντίζει με κάθε πρόσφορο μέσο για την εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου. Διορίζει πληρεξουσίους, μέλη ή μη του Σωματείου, για τη διεκπεραίωση των δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων του Σωματείου. Ο Πρόεδρος ή, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του, ο Αντιπρόεδρος, υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα κάθε έγγραφο του Σωματείου. Ο Πρόεδρος δύναται με απόφασή του να εκχωρεί συγκεκριμένες αρμοδιότητές του στον Αντιπρόεδρο. Λογοδοτεί για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.
 2. Συγκαλεί τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, στις οποίες και προεδρεύει. Συγκαλεί με απόφαση του Δ.Σ. τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Φροντίζει γενικά για την τήρηση και εφαρμογή των Εσωτερικών Κανονισμών του Σωματείου και την τήρηση των αποφάσεων των Γ.Σ. και του Δ.Σ., λαμβάνοντας κάθε μέτρο προς εξασφάλιση των συμφερόντων του Σωματείου ακόμα και χωρίς απόφαση του Δ.Σ., εάν από την αναβολή κινδυνεύουν σοβαρά τα συμφέροντά του.
 3. Ο Πρόεδρος μαζί με τον Ταμία υπογράφοντες από κοινού ανοίγουν, διακινούν και κλείνουν οποιονδήποτε λογαριασμό του Σωματείου σε οποιαδήποτε Τράπεζα και ανεξαρτήτως ποσού και συνυπογράφουν κάθε ένταλμα πληρωμής.
 4. Ενεργεί κάθε άλλη πράξη που δεν ανατίθεται σ’ άλλο όργανο του Σωματείου.

Άρθρο 13ο Αρμοδιότητες Αντιπροέδρου

 1. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του, σ’ όλη την έκταση των δικαιωμάτων και καθηκόντων του και αναλαμβάνει όσες πρόσθετες υπηρεσίες ορίζονται από το Δ.Σ., καθώς και αρμοδιότητες που τυχόν του εκχωρούνται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
 2. Όταν ο Αντιπρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.

Άρθρο 14ο Αρμοδιότητες Γενικού Γραμματέα

 1. Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου διεκπεραιώνει την αλληλογραφία του Σωματείου, συντάσσει τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, προετοιμάζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και της Γ.Σ., υπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε εξερχόμενο έγγραφο, τηρεί το μητρώο των μελών του Σωματείου και φυλάσσει τη σφραγίδα του Σωματείου.
 2. Το Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντα του, τον αντικαθιστά άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.

Άρθρο 15ο Αρμοδιότητες Ταμία

 1. Ο Ταμίας τηρεί το Ταμείο καθώς και το ανάλογο βιβλίο, τα λογιστικά βιβλία, τους λογαριασμούς και όλα τα παραστατικά εισπράξεως και πληρωμών, ενεργεί όλες τις πληρωμές και προσυπογράφει με τον Πρόεδρο τις εντολές πληρωμής. Δέχεται τις δωρεές, τις συνδρομές, εισφορές, τέλη εγγραφής των μελών του Σωματείου και εκδίδει τις σχετικές αποδείξεις. Χορηγεί στην Εξελεγκτική Επιτροπή τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Σωματείου.
 2. Ο Ταμίας υποχρεούται να καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό του Σωματείου τα εισπραττόμενα χρήματα, πλην του ποσού που εκάστοτε καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων. Ο Ταμίας θέτει στη διάθεση του Δ.Σ. το Ταμείο του Σωματείου για έλεγχο, οποτεδήποτε τούτο του ζητηθεί. Ο Ταμίας μεριμνά για την κανονική είσπραξη των συνδρομών, εισφορών και λοιπών τελών και τηρεί ενήμερο το Δ.Σ. για τις καθυστερούμενες.
 3. Τον Ταμία όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Άρθρο 16ο Αρμοδιότητες Ε.Ε.

 1. Η Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε) αποτελείται από τρία (3) μέλη τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά. Η θητεία της είναι τριετής και τα μέλη της εκλέγονται από τη Γ.Σ. του Σωματείου. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Ε.Ε. έχουν όλα τα τακτικά μέλη του Σωματείου. Τα μέλη της δεν μπορούν να είναι μέλη του Δ.Σ.
 2. Η Ε.Ε., αφού συγκροτηθεί σε σώμα, συνεδριάζει τακτικά ανά τρίμηνο, εκτάκτως δε όταν παραστεί ανάγκη. Βρίσκεται σε απαρτία και μπορεί να συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα τρία μέλη της, τακτικά ή αναπληρωματικά. Πρόεδρος της Ε.Ε. ορίζεται εκείνος που πήρε τις περισσότερες ψήφους, σε περίπτωση δε ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφούντων. Η Ε.Ε. τηρεί ιδιαίτερο βιβλίο πρακτικών.
 3. Σκοπός της Ε.Ε. είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου. Συντάσσει σχετική έκθεση την οποία υποβάλλει στο Δ.Σ. και στην τακτική Γενική Συνέλευση. Όλα τα έγγραφα του Σωματείου αναφορικά με τη διαχείριση των οικονομικών του τίθενται στη διάθεση της Ε.Ε.
 4. Η Ε.Ε. αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων μελών. Το μέλος που διαφωνεί μπορεί να διατυπώσει έγγραφα την διαφωνία του. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Άρθρο 17ο Βιβλία του Σωματείου Το Σωματείο τηρεί τα εξής βιβλία: α) Μητρώο Μελών του Σωματείου, β) Βιβλία Πρακτικών Δ.Σ. και Γ.Σ., γ) Βιβλίο Ταμείου, δ) Βιβλίο Πρωτοκόλλου, ε) Βιβλίο Περιουσίας και στ) Φακέλους παραστατικών εσόδων και εξόδων. Άρθρο 18ο Τροποποίηση Καταστατικού Το Καταστατικό του Σωματείου μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της τακτικής ή έκτακτης Γ.Σ. του Σωματείου. Για την λήψη της αποφάσεως αυτής απαιτείται η παρουσία του ½ τουλάχιστον των ταμειακώς εντάξει τακτικών μελών του Σωματείου και η πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων στην Γ.Σ. ταμειακώς εντάξει τακτικών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Α.Κ. Άρθρο 19ο Διάλυση του Σωματείου

 1. Το Σωματείο μπορεί να διαλυθεί οποτεδήποτε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου. Για την λήψη της αποφάσεως αυτής απαιτείται η παρουσία του ½ τουλάχιστον των ταμειακώς εντάξει τακτικών μελών του Σωματείου και η πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων στην Γ.Σ. ταμειακώς εντάξει τακτικών μελών.
 2. Το Σωματείο διαλύεται υποχρεωτικά εφόσον τα μέλη του μείνουν λιγότερο από δέκα ή καταστεί αδύνατη η επίτευξη των σκοπών του καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που προβλέπεται από το νόμο.
 3. Σε περίπτωση διάλυσης του Σωματείου, η τελευταία Γενική Συνέλευση του Σωματείου αποφασίζει για την διάθεση της περιουσίας του σε μη κερδοσκοπικό φορέα ο οποίος υπηρετεί σκοπούς παρεμφερείς προς τους σκοπούς του Σωματείου.

Άρθρο 20ο Τελικές και Μεταβατικές διατάξεις

 1. Η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής θα συνέλθει από την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή σε εύλογο χρόνο, σύμφωνα με τα ορισθησόμενα στη σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με την έγκριση του Καταστατικού. Υποψηφιότητα δηλώνουν προφορικά όσοι επιθυμούν να εκλεγούν για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή.
 2. Κάθε τι που δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό ρυθμίζεται από το νόμο.
 3. Το παρόν Καταστατικό, αποτελούμενο από είκοσι (20) άρθρα, διαβάστηκε και ψηφίστηκε κατ’ άρθρο και στο σύνολό του από τα Ιδρυτικά Μέλη του Σωματείου, που το υπογράφουν ως ακολούθως.

ΑΘΗΝΑ 11 Σεπτεμβρίου 2005