Διαδικτυακά Μαθήματα Yoga

Θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι, σε καμία περίπτωση, η αξία του ζωντανού μαθήματος γιόγκα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλο τρόπο μαθήματος. Η ενέργεια που δημιουργείται μέσα στην αίθουσα κατά την διάρκεια του μαθήματος και ο τρόπος που ο καθένας την προσλαμβάνει και συναλλάσσεται με αυτή είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Επίσης η επικοινωνία του δασκάλου με τον μαθητή, η δυνατότητα για προσωπικές επισημάνσεις στον τόπο άσκησης του μαθητή από τον δάσκαλο, αποκτούν ουσιαστική αμεσότητα όταν γίνονται ζωντανά.

Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες που βιώσαμε μας καθοδηγούν σε νέες συνθήκες, σε νέους τρόπους διδασκαλίας. Μας οδήγησαν να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία  και να διευρύνουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας. Έτσι, στον horos κάποια από τα δια ζώσης μαθήματα, παράλληλα, εκπέμπονται και διαδικτυακά.

Παρακάτω παραπείθονται κάποιες οδηγίες που θα μας διασφαλίσουν να διατηρήσουμε την ποιότητα και των διαδικτυακών μαθημάτων.

Ποιοί μπορούν να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα

Όλοι οι μαθητές του horos  όταν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό παρουσίας μαθητών στην αίθουσα, για υγειονομικούς λόγους.

Οι μαθητές που ασκούν την πρακτική τους τακτικά στην αίθουσα του horos αλλά , περιστσιακά, δεν μπορούν να βρίσκονται στην αίθουσα και επιθυμούν να συμμετέχουν στα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Οι νέοι μαθητές θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν μια σειρά  δια ζώσης μαθημάτων και μετά την έγκριση των εισηγητών του horos μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα.

Η Δομή των Διαδικτυακών Μαθημάτων

Σκοπός μας στα διαδικτυακά μας μαθήματα είναι να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα  δια ζώσης μαθήματα. Οι στόχοι μας είναι η συσπείρωση, η όσο το δυνατόν λιγότερη απομόνωση, η συνέργεια. και η συνέχιση της εξάσκησης στη πρακτικής μας όπως κάνουμε και στα δια ζώσης μαθήματα.

Γι αυτό το λόγο η δομή τους δεν βασίζονται στην επίδειξη – performance  θέσεων γιόγκα ( asana) από τον εισηγητή όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο διαδίκτυο αλλά στη διάδραση.

Η κάμερα στην αίθουσα του horos είναι εστιασμένη μόνο στη θέση του εισηγητή, δεν μπορείτε να δείτε τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην αίθουσα. Στην εφαρμογή που χρησιμοποιούμε υπάρχει η δυνατότητα κανείς να επιλέξει και να εστιάσει στον εισηγητή για τις οδηγίες αλλά και να βλέπει όλους τους υπόλοιπους που συμμετέχουν διαδικτυακά στην πρακτική. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αίσθηση της συμμετοχής αλλά δίνεται και η δυνατότητα στον εισηγητή να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες  και να δίνει περισσότερες οδηγίες – διορθώσεις στο τμήμα, αν χρειαστεί.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι κάθε φορά που “μπαίνουμε” διαδικτυακά στο μάθημα είναι σαν να μπαίνουμε κανονικά στην αίθουσα. Η ησυχία, ο συντονισμός  με την ατμόσφιρα και με τα άτομα που είναι στην αίθουσα του horos ειναι σημαντική. Βοηθάει όλους να συντονιστούμε στο μάθημα. 

Τρόπος συμμετοχής

Δείτε τις περιγραφές των μαθημάτων εδώ . Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των μαθημάτων και να δηλώσετε τη συμετοχή σας σε αυτά  εδώ . Για τις εισφορές των μαθημάτων μπορείτε να δείτε εδώ . Ανάλογα με τις δυνατότητες της φυσικής σας κατάστασης θα αποφασίσουμε μαζί ποιο μάθημα  μπορείτε να παρακολουθήσετε. Συνήθως κάθε μάθημα είναι δύο φορές την εβδομάδα. Αν σας το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε  περισσότερα από ένα ή και όλα τα μαθήματα. Είναι πιθανό τα πρόγραμμα μαθημάτων να αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, γι αυτό ελέγξτε το σε τακτά διαστήματα. Για να συμμετέχετε στα διαδικτυακά μαθήματα θα πρέπει να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στέλνοντας ένα μήνυμα στο  info@horos-net.gr

Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε ένα μήνυμα  με το σύνδεσμο της εφαρμογής όπου γίνονται τα μαθήματα, το ID   της σύνδεσης (meeting ID), το PASSWORD και το PASSCODE.  Θα χρησιμοποιείτε αυτόν τον σύνδεσμο κάθε φορά μου θα μπαίνετε για να κάνετε το μάθημα που έχετε δηλώσει.

Κλικάρετε τον σύνδεσμο της εφαρμογής, προσθέστε το ID και τα υπόλοιπα στοιχεία στα κατάλληλα πεδία και θα συνδεθείτε στο χώρο του μαθήματος.

Την πρώτη φορά θα σας ζητηθεί να προσθέσετε και το όνομα σας.

Όταν θα ακολουθήσετε τη διαδικασία για πρώτη φορά ίσως χρειαστεί να κατεβάσετε την εφαρμογή στον υπολογιστή ή στο κινητό σας ή μπορείτε να συνδεθείτε και από την σελίδα της εφαρμογής, επιλέγοντας την επιλογή    join a meeting   που βρίσκεται πάνω και δεξιά. 

Προετοιμασία για την Συμμετοχή σας στα Διαδικτυακά Μαθήματα

Ετοιμάστε το χώρο στο οποίο θα κάνετε το μάθημα.

Βρείτε το σημείο όπου θα τοποθετείτε την κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού σας για  να μπορεί να φαίνεται όλο το σώμα σας κατά την διάρκεια του μαθήματος. Μ αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε τον εισηγητή να σας παρακολουθεί κατά την διάρκεια του μαθήματος.

Αν στο χώρο σας παρευρίσκονται και άλλα άτομα ή υπάρχει θόρυβος πατήστε την επιλογή mute στην εφαρμογή  έτσι ώστε να μην ακούγονται οι θόρυβοι, για να διευκολύνετε την διεξαγωγή του μαθήματος. Σε περίπτωση που θέλετε να μιλήσετε πατήστε την επιλογή unmute στην εφαρμογή και μιλήστε.

Φροντίστε να μην καλύπτετε την ομιλία κάποιου άλλου έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα της επικοινωνίας

Φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει την διαδικασία της συμμετοχής λίγο πριν το μάθημα. Αν κάνετε την προετοιμασία της συμμετοχης σας όταν έχετε ήδη μπει στην εφαρμογή καλό θα ήταν να έχετε τον ήχο στο mute έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι της προετοιμασίας στην αίθουσα του horos.

Σημαντικές Σημειώσεις

Συμμετέχετε στα διαδικτυακά μαθήματα μόνο αν πραγματικά συμφωνείτε με τους σκοπούς διεξαγωγής τους και όχι από περιέργεια.

Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν αντικαθιστούν τα δια ζώσης μαθήματα. Παρόλα αυτά, αυτή την εποχή, εξυπηρετούν να συνεχίζουμε την πρακτική μας όταν δεν μπορούμε να παρευρισκόμαστε στην αίθουσα του horos.

Με την συμμετοχή σας στα διαδικτυακά μαθήματα,  αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη της υγείας σας και της φυσικής σας κατάστασης. Το σωματείο δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού σας ή επιδείνωση της υγείας σας.

O horos διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την οποιαδήποτε συμμετοχή σας στα διαδικτυακά του μαθήματα αν δηλώνετε συμμετοχή αλλά δεν συμμετέχετε στα διαδικτυακά μαθήματα ή δεν έρχεστε καθόλου και στα δια ζώσης μαθήματα.

O horos διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την οποιαδήποτε συμμετοχή στα διαδικτυακά του μαθήματα σε περίπτωση που  ο συμμετέχων αξιοποιήσει την δράση αυτή ως μέσω μετάδοσης πολιτικών, ρατσιστικών, μηνυμάτων ή η συμπεριφορά του δεν συμβαδίσει με τους σκοπούς των μαθημάτων

Με την αποστολή πιθανών προσωπικών πληροφοριών σας στο horo δίνετe την συγκατάβαση σας οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν μόνο για την διευκόλυνση  της επικοινωνίας μας για αυτή την περίοδο ( για τα διαδικτυακά μαθήματα).  O horos δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές σε καμία άλλη δράση του ή για την ενημέρωση σας για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Επίσης o horos δεν πρόκειται να κοινοποιήσει τις πληροφορίες αυτές σε τρίτους.  Περισσότερη ενημέρωση για την ορθή χρήση των προσωπικών σας πληροφοριών σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να δείτε εδώ

Βασικές αρχές του Χώρου σχετικά με το μάθημα της hatha yoga

Τα μαθήματα yoga στο «Χώρο»  στοχεύουν στην ισότιμη άσκηση και ανάπτυξη της συνειδητότητας σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

Επικεντρωνόμαστε: στη γύμναση στην ενδυνάμωση του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος στην αναγνώριση των ορίων του σώματος και στην ανάπτυξη τους μέσα από σωστή διαχείριση στην φυσική αποκατάσταση διαφόρων ανισορροπιών, τραυματισμών στη χαλάρωση (σωματική, συναισθηματική, νοητική) στην εξάσκηση της αναπνοής στην αναγνώριση της ενέργειας του σώματος, την εξισορρόπηση  και την διαχείριση της. στην εξάσκηση της παρατήρησης του νου και ελέγχου του στην αυτοανάπτυξη της συνειδητότητας

Ένα μάθημα yoga δομείται από: pranayama (αναπνευστικές ασκήσεις) asana (θέση  του σώματος) Bandha (ενεργειακά κλειδώματα) Διαλογιστικές ασκήσεις Χαλάρωση

Βασικές Αρχές

Α. Συνήθως τα μαθήματα yoga διαχωρίζονται με βασικό κριτήριο την σωματική ικανότητα. Άρα ένα μάθημα με δύσκολες θέσεις θεωρείται μάθημα για προχωρημένους μαθητές και ένα με εύκολες θέσεις μάθημα για αρχάριους.

Θεμελιώδης αρχή της hatha yoga είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές αντιμετωπίζουν τις πρακτικές της. Σύμφωνα με αυτή την αρχή η «γύμναση» επικεντρώνεται στη νόηση και όχι στη σωματικότητα. Το σώμα γίνεται εργαλείο του νου και γυμνάζεται μέσα από το νου. Έτσι, ο διαχωρισμός των μαθητών σε προχωρημένους και αρχάριους δεν εξαρτάται από την φυσική τους κατάσταση ή από την ηλικία τους αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το μάθημα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα μέσα σε ένα μάθημα να υπάρχουν άτομα πολλών επιπέδων.

Τα μαθήματα hatha yoga στο Χώρο διαφοροποιούνται ως προς τη δυναμική της σωματικής άσκησης. Έτσι υπάρχουν μαθήματα ήπιας, μέτριας και δυνατής άσκησης  για το σώμα. Σε όλα όμως, υπάρχουν μαθητές προχωρημένοι και αρχάριοι.

 

Β. Η  Hatha yoga προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα γύμνασης όχι μόνο του σώματος αλλά και της εσωτερικότητας μας. Οι τεχνικές των πρακτικών της οδηγούν στην αντικειμενική αντίληψη του σώματος αλλά και του εσωτερικού εαυτού μας.

Στο Χώρο βασιζόμαστε σε αυτό το αξίωμα. Για να παρακολουθήσει κανείς μαθήματα hatha yoga δεν απαιτείται να ακολουθεί συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα ή συγκεκριμένη φιλοσοφία ζωής.

Σεβόμαστε την πολιτισμική καταγωγή της yoga και τις παραδόσεις της. Εστιάζουμε στις πρακτικές της, στον τρόπο που μπορεί κανείς να αναπτυχθεί πνευματικά να αναπτύξει τη συνείδηση του και να αναγνωρίζει της δικές του Αλήθειες.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτές τις πρακτικές και άνθρωποι με διαφορετικές πολιτισμικές καταγωγές και πεποιθήσεις. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με τις πρακτικές τις  hatha yoga τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν την επικοινωνία με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, να ανακαλύψουν την σημαντικότητα της ύπαρξης τους και της Ύπαρξης γενικά και να αναπτύξουν μια διαλογική σχέση μαζί της σε μικροσκοπικό και μακροσκοπικό επίπεδο.

Με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται μέρος ενός συνόλου και αρχίζει να αποκαθιστά τη συνοχή του με το ΟΛΟΝ. Μια εμπειρία που βιώνεται μέσα από το συναίσθημα της Αγάπης και της συνεκτικότητας. Μια εμπειρία κοινή σε όλες τις θρησκευτικές φιλοσοφίες και δόγματα και που αποτελεί το σημείο συνάντησης τους με τις πρακτικές της yoga.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, η Hatha yoga αποκτά  μια αντικειμενική- επιστημονική διάσταση. Είναι σύγχρονη με τη διανόηση της κάθε εποχής, σέβεται την πνευματική αναζήτηση σε οποιαδήποτε μορφή με αποτέλεσμα να μη προσβάλει καμία θρησκεία η θεολογική άποψη. Θα μπορούσε να πει κανείς  ότι βοηθάει σε αυτή την αναζήτηση θέτοντας το σώμα σε ισότιμη βάση με το νου και αντιμετωπίζοντας το ως προέκταση της πνευματικής μας διάστασης. 

 

Πρόγραμμα μαθημάτων & δηλώσεις συμμετοχής

Εισφορές