ρεφλεξολογία

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική, συμπληρωματική μέθοδος φροντίδας του ανθρώπου. Βοηθά τον οργανισμό μας να χαλαρώσει, να αποκτήσει σωματική και ψυχική ευεξία και να εξισορροπήσει την ενέργειά του. Μπορεί να τονώσει το αμυντικό μας σύστημα, να δυναμώσει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύει τις ασθένειες που το ταλαιπωρούν.

Πως λειτουργεί η Ρεφλεξολογία

Σε όλη την επιφάνεια των ποδιών, των χεριών, των αυτιών και σε άλλα μέρη του σώματος υπάρχουν σημεία που το καθένα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Τα σημεία αυτά ονομάζονται Αντανακλαστικά Σημεία.

Αν εφαρμοστούν σε ένα Αντανακλαστικό Σημείο ειδικές τεχνικές μάλαξης ή πίεσης ενεργοποιείται το όργανο ή η περιοχή του σώματος που συσχετίζεται με αυτό, χαλαρώνει και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα κινητοποιείται η αυτοθεραπευτική δράση του οργανισμού.

Η Ρεφλεξολογία δεν αντικαθιστά την ιατρική γνωμάτευση ή θεραπεία αλλά μπορεί να βοηθήσει παράλληλα με αυτήν.

Ιστορική αναδρομή της ρεφλεξολογίας

Ο μηχανισμός της αυτοθεραπείας μέσω των Αντανακλαστικών Σημείων άρχισε να υπάρχει από τότε που υπήρχε και ο άνθρωπος. Το περπάτημα πάνω σε πέτρες και σε χώματα, με γυμνό πόδι, ήταν ένας αυτόματος και παράλληλα ασυνείδητος τρόπος εφαρμογής της Ρεφλεξολογίας.

Όσο ο πολιτισμός του ανθρώπου περιόριζε τον ίδιο από την φύση τόσο περισσότερο γεννιόταν η ανάγκη να μορφοποιηθεί μία μέθοδος που να διεγείρει μέσα από τις μαλάξεις, κυρίως των ποδιών, την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού.

Τα πρώτα ίχνη της Ρεφλεξολογίας ως θεωρία και τεχνική, βρίσκονται στην Κίνα, περίπου το 3000 πχ.

Στη Σαχάρα, στον τάφο του Ankhamor (τάφος των Ιατρών, 2330 πχ), ανακαλύφθηκε τοιχογραφία όπου κάποιοι εφαρμόζουν Ρεφλεξολογία.

Το 1582 ξαναβρίσκουμε, σε βιβλία, πληροφορίες για την Ρεφλεξολογία.

Οι πιο σύγχρονες αναφορές σχετικά με τη θεωρία και τις τεχνικές της Ρεφλεξολογίας ξεκινάνε από το 1913.

Βασικές αρχές της ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στις εξής αρχές:

Σε μια ρεφλεξολογική εφαρμογή δεν γίνονται ιατρικές διαγνώσεις. Μπορεί να γίνει ενεργειακή ανάλυση του οργανισμού και να προκύψουν διαπιστώσεις από τα αντανακλαστικά σημεία.

Σε μια ρεφλεξολογική εφαρμογή δεν δίνεται ποτέ συνταγή για φάρμακα.

Οι διάφορες τεχνικές της Ρεφλεξολογίας δεν εφαρμόζονται ποτέ στα σημεία του σώματος που υπάρχει πρόβλημα.

Στην ρεφλεξολογία η αντιμετώπιση μιας πάθησης είναι ολιστική και έχει σαν σκοπό την ενίσχυση του οργανισμού και την ενεργοποίηση της ικανότητας αυτοθεραπείας του.

Από τις βασικές αρχές και το σκεπτικό τους μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η ρεφλεξολογία βασίζεται στην φυσική αντιμετώπιση του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, αποκλείεται η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στον οργανισμό, με την εφαρμογή της, δεν μπαίνει εμπόδιο σε καμία μορφή θεραπείας, αντίθετα μπορεί να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των παθήσεων.

Περισσότερα στην Wikipedia

Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων

Read More