ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ  ΓΡΑΜΜΗΣ  

 με την Ανθή Βαλσαμάκη

 Α’ κύκλος

8 δίωρες συναντήσεις

 Δεν απαιτείται γνώση ζωγραφικής

 « Με μολύβι και χρώματα σε λευκό χαρτί ιχνηλατώ και ανακαλύπτω»           

Σε κάθε γραμμή, σχήμα, χρώμα, καταγράφεται το κυρίαρχο  συναίσθημα μας.

Τη πορεία της δικής μας γραμμής  θα την ακολουθήσουμε παρατηρώντας την μέσα από τα τέσσερα στάδια σχεδιασμού που θα αποτυπώσουμε στο χαρτί.

Κάθε θέμα καλύπτει 2 συναντήσεις.

 

 1. Ιχνογραφώ , μητρότητα, αφήνω τα ίχνη μου στη γη.

Θεωρητική εφαρμογή

Την εξελικτική  πορεία της γραμμής στη τέχνη, θα αναλύσουμε  μέσα από παρουσίαση μιας σειράς έργων σημαντικών δημιουργών της ανθρωπότητας  .Από  τις βραχογραφίες της Αλταμίρα και το ειδώλιο Μητέρα Γη της Νεολιθικής εποχής στις φιγούρες του Πικάσο.

Πρακτική εφαρμογή

Ο τρόπος που κρατάμε το μολύβι, η  κίνηση του χεριού μας στις οριζόντιες, κάθετες και κυκλικές  γραμμές, η δυναμική με την οποία  διαγράφουμε στο χαρτί  σχήματα,  ξεδιπλώνουν τις άγνωστες πτυχές του εαυτού μας .

 

2. Σκιαγραφώ το πορτρέτο μου,  από το σκοτάδι στο φως.

Θεωρητική εφαρμογή

Πως  ο ρόλος του πορτρέτου διαμόρφωσε την ιστορίας της τέχνης.

Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, γνωστή ως Τζιοκόντα,  η Φρίντα Κάλο, ο περίφημος πίνακας «το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιάν Βερμέερ   είναι μερικά από τα έργα που θα αναπτύξουμε.

Πρακτική εφαρμογή

Η αυτοπροσωπογραφία  στο χαρτί με το μολύβι ,μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές ανάγκες του εαυτού μας, να βάλουμε τα όριά μας, να χαράξουμε μια νέα αρχή και να φωτίσουμε τις σκιές της ύπαρξης μας

 

3. Καλλιγραφώ το πρωτόγραμμα του ονόματος μου.

Η γραφή δεν γεννιέται στο χέρι αλλά στον εγκέφαλο.

Θεωρητική εφαρμογή

Μια περιήγηση από την Ιταλία μέχρι τον Ευφράτη, από τη Ρωσία μέχρι την Αίγυπτο,  από  τα ιστορημένα χειρόγραφα του  Βυζαντίου με τα περίφημα πρωτογράμματα  στη σημερινή αλληγορική γλώσσα των κειμένων .

Πρακτική εφαρμογή

Το αρχικό κεφαλαίο γράμμα του ονόματος, περίτεχνα διακοσμημένο , αποδίδει στο όνομα μας το μεγαλείο της Θείας μας ύπαρξης .

Δημιουργείται  μια εξοικείωση με τον εαυτό μας, ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθηση μας  και διαχειριζόμαστε με ευελιξία τα προβλήματά μας.

 

4. Ζωγραφίζω αγγέλους , αφουγκράζομαι τον ψίθυρο από το μήνυμα τους.

Θεωρητική εφαρμογή

Κάθε σταγόνα βροχής που πέφτει συνοδεύεται από έναν  Άγγελο.

Ο άγγελος ως αγγελιοφόρος στην ελληνιστική, χριστιανική , ισλαμική τέχνη.

Από τη Νίκη της Σαμοθράκης, στον θεό Έρωτα, στον αρχάγγελο Μιχαήλ, στον αρχάγγελο Γαβριήλ του Μωάμεθ, στον άγγελο του Τσαρούχη.

Πρακτική εφαρμογή

Με  δικούς μας συνδυασμούς χρωμάτων, ζωγραφίζουμε  τον άγγελο προστάτη μας.

Οι άγγελοι  με τις ανεπαίσθητες κινήσεις των φτερών τους, ενεργοποιούν τη θύμηση των πρώτων μας βημάτων στην επίγεια ζωή .

 

Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η επαφή μας με το θεραπευτικό κομμάτι της  τέχνης –  σε μία διαφορετική προσέγγιση μέσω συμβολισμών –  θα μυηθούμε στον άγνωστο κόσμο των δημιουργών, θα «διαβάσουμε» το έργο τους , θα συμπορευτούμε   στη δρόμο της εσωτερικής μας γαλήνης .

Υλικά =  μπλόκ ζωγραφικής,  μολύβι, γόμα , χάρακας, ξυλομπογιές,  .

Ανθή Βαλσαμάκη,  εικονογράφος.

Ημερομηνίες:  07/10   14/10    21/10   04/11  11/11   18/11   25/11   02/12     

Ώρα: 17:00 – 19:00

Εισφορά: 180 ευρώ.  Μέχρι 23/09  (early bird )  150 Ευρώ.